Voel weer de verbinding met jezelf!  
Intuïtieve psychologische sessies met de natuur als spiegel | Natuurcoaching

 

Blogs


 


Wil je weten wat NatuurSpiegeloog Sessies voor jou kunnen betekenen?


Plan een gratis afstemsessie in.

 

18.11.2020

Van Psycholoog naar NatuurSpiegeloog

Wie niet luisteren wil moet voelen! Van eigenwijsheid naar Eigen Wijsheid

Iedereen heeft zijn of haar Eigen Wijsheid in zich, maar niet iedereen is zich daar bewust van en/of weet daar toegang toe te krijgen. We zijn er vooral in getraind om in veel situaties vanuit ons hoofd te redeneren en te analyseren. Ergens op de achtergrond doet je intuïtie ook altijd wel mee, maar dat hoofd speelt vaak letterlijk de hoofdrol. Ik ben jaren een wandelend hoofd geweest en heb er zelfs een hele studie psychologie aan gewijd om dat hoofd beter te kunnen begrijpen. Als psycholoog trachtte ik de psyche van de mens te doorgronden en heb ook door de richting neuropsychologie te volgen me erg verdiept in het technische gedeelte van hoe het brein werkt. Ik ben in 2003 afgestudeerd op het thema Bewustzijn. Maar erg bewust (in de bredere zin van het woord zoals ik het nu ervaar) was ik ironisch genoeg zelf nog niet echt… zo zal jaren later blijken.

In 2015 raakte ik in een vrij ernstige burn-out. Ik werd lamgelegd. Of ik nu wilde of niet, mijn hele wezen schreeuwde dat ik zo niet langer door kon gaan. De combinatie van een drukke baan in de ouderenpsychiatrie en een studie, twee kleine kinderen en een ongezonde relatie begon zijn tol te eisen. Het lichaam had om eerlijk te zijn al genoeg waarschuwingen gegeven. Mijn overlevingsstrategie was echter om dat gevoel te onderdrukken en het hoofd de boventoon te laten voeren waardoor ik een vorm van schijncontrole had ontwikkeld over mezelf.

Ik kwam in die tijd een mooie spreuk tegen: ‘Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen’.

Terugkijkend heeft mijn lichaam heel wat afgefluisterd en het begon steeds harder signalen af te geven totdat op een dag de maat blijkbaar vol was omdat ik nog steeds geen sjoege gaf… noem het eigenwijs… Ik kon het niet eerder onder ogen zien en moest het dus kwaadschiks. Het lichaam heeft uiteindelijk altijd het laatste woord, en wie niet luisteren wil moet voelen. Daar zat ik dan apathisch voor me uit te staren in de veronderstelling dat ik met een paar weken rust wel weer verder zou kunnen…😏

Bewust Zijn

In de periode daarna ben ik pas echt gaan ervaren wat Bewust Zijn is. Omdat ik het contact met mijn lichaam behoorlijk kwijt was door het langdurig negeren van signalen moest ik opnieuw leren voelen. Mijn hoofd werd uitgeschakeld, ik kon niet meer helder denken en alle prikkels waren teveel. Ik kon niet anders dan naar binnen keren, zakken in mijn lijf en terug op zoek gaan naar de verbinding met mezelf. Eigenlijk heel mooi geregeld van de natuur zeg ik nu… (toen piepte ik uiteraard anders😉 ).

Terug naar mijn natuur
Diezelfde natuur heeft mij in die periode erg veel geholpen in het herstel. Toen ik weer wat meer mobiel raakte ben ik zoveel als ik kon de natuur in gegaan. Ik hoefde er niks, gewoon door in de natuur te ZIJN voelde ik me daarna beter. Uren heb ik er doorgebracht en merkte dat ik er echt steeds weer van opknapte. De natuur voert alle zware energie die je bij je draagt ter plekke af en transformeert het tot lichte energie zonder er iets voor te hoeven doen. Je kan dit effect zelfs versterken door bewust oefeningen te doen waardoor je nog meer in je lijf kan landen. Ik deed al jarenlang aan mindfulness en meditatie en merkte dat dit in combinatie met de natuur sterker werkt. Zo kwam ik stukje bij beetje weer terug bij mijn eigen natuur en kon ik de verbinding met mezelf voor een groot deel herstellen. Meer naar buiten gaan helpt je om meer naar binnen te kunnen keren heb ik aan den lijve kunnen ervaren (dat wist ik natuurlijk allang, ik deed niet anders als kind). De helende werking van de natuur wordt gelukkig steeds meer van belang gezien binnen de gezondheidszorg en wetenschappelijk ondersteund.

Alles is energie
Mijn energiepeil bleef echter te laag naar mijn zin dus ik bleef verder zoeken naar wat me zou kunnen helpen. Ik werd bij een antroposofisch fysiotherapeut geconfronteerd met het feit dat ik mijn natuur als hooggevoelig persoon niet voldoende accepteerde en me nog niet voldoende bewust was van mijn eigen energiesysteem. Daarin viel dus winst te behalen. De informatiestroom en energie van anderen zoog ik nog steeds als een spons op; ik had continu diverse antennes aanstaan en was dus altijd alert. Ik versmolt nog steeds teveel met mijn omgeving.  Ik kon mezelf daarin niet voldoende bewust afschermen zonder me af te sluiten en ging het dus ten koste van de verbinding met anderen. Mijn energie lekte weg…

Spelen met energie
In 2019 kwam een bewustzijnscursus op mijn pad waardoor ik nog meer bij mijn intuïtie en gevoel kon komen en erop leerde te vertrouwen. Ik heb daar veel bevestiging gekregen in dat wat ik voel klopt. Met simpele oefeningen kon ik spelen met die energie en voelen waar de grenzen liggen tussen de energie van mezelf en die van anderen. Ik ben er steeds meer van overtuigd geraakt dat je lichaam en intuïtie je beste raadgevers en helpers zijn. Ze kunnen je zoveel vertellen, als je je er maar voor openstelt en erop durft te vertrouwen. En je dus het hoofd niet meer de hoofdrol laat spelen. Uiteraard hebben we ons hoofd ook nodig, maar minder hard dan we denken. Er ging een wereld van herkenning voor me open want ergens wist ik het allemaal al. Ik had het echter ver weggestopt omdat ik heb ervaren dat het er niet mocht zijn. Ik ben (mede daardoor) ook vrij sceptisch van aard; eerst voelen dan geloven! Bovendien ben ik wetenschappelijk opgeleid en veel van wat ik ervaar kan niet altijd met wetenschappelijke argumenten onderbouwd worden. Ik heb dit inmiddels door alle ervaringen waarover ik me nog steeds blijf verwonderen grotendeels losgelaten. Immers: alles is energie en de kracht hiervan in allerlei vormen kan  je helpen danwel tegenwerken.

Ik heb mijn eigen helende energie ontdekt en hoe ik energie voor me kan laten werken i.p.v. me ervoor af te schermen en terug te trekken. En hoe ik ook anderen kan ondersteunen hierin. Door o.a. een cursus tot Intuïtie Coach te volgen en met gelijkgestemden hierin op te trekken die als vanzelf vanuit allerlei hoeken opdoken heb ik mezelf steeds meer kunnen verdiepen en ontwikkelen op dit vlak. Hierdoor ben ik in een stroomversnelling gekomen doordat ik nu echt werd uitgedaagd door energieblokkades heen te gaan en beperkende overtuigingen en patronen te doorvoelen… Ik ben een meester in het analyseren en dat heeft me ver gebracht, maar uiteindelijk leidt het je ook af van je gevoel, daar waar het uiteindelijk om gaat. Pas als je iets volledig doorvoeld hebt kan het uit je energiesysteem en kan er daadwerkelijk herstel plaatsvinden zo heb ik ervaren. Iets wat in de reguliere gezondheidszorg nog maar weinig wordt erkend en toegepast naar mijn idee. Nu luister ik veel beter naar de signalen die mijn lichaam aangeven en door er naartoe te gaan met mijn aandacht lost er vaak al veel vanzelf op.

Van Psycholoog naar NatuurSpiegeloog
De naam Spiegeloog is ontstaan in de beginjaren toen ik als psycholoog werkte in de Ouderenpsychiatrie in een GGZ-stelling, zo rond 2005. Veel van de oudere cliënten hadden het over de ’spiegeloog’ omdat ze struikelden over het woord psycholoog. En eigenlijk past deze titel veel beter bij me vond ik gelijk al! Aangezien de ogen als spiegels van de ziel worden beschouwd en ik graag op zielsniveau met mensen in contact ben… Hoewel ik jarenlang met veel plezier heb gewerkt in de reguliere zorg heb ik hier veel te weinig ruimte voor ervaren. Maar deze titel heb ik stilletjes altijd aangehouden wetende dat ik er ooit wat mee zou gaan doen… De burn-out heeft dit mede mogelijk gemaakt, er is ruimte gecreëerd voor iets nieuws.

Tijdens de cursus tot Intuïtie Coach werd ik uitgedaagd om erachter te komen in welke vorm ik er zelf mee aan de slag zou willen gaan. Dat de natuur hierin een grote rol zou spelen was voor mij al duidelijk. In november 2019 begon ik met schrijven van stukjes op mijn facebookpagina ‘Spiegeloog’ om mensen mee te kunnen nemen in mijn belevingswereld. Ter inspiratie wat de natuur je voor inzichten kan geven en hoe je meer gebruik kan maken van de helende werking van de natuur. Om zodoende mensen op een spoor te kunnen brengen hoe ze een ingang kunnen vinden naar hun eigen wijsheid en om meer verbinding te kunnen laten maken met zichzelf, hun eigen natuur.

Ik heb inmiddels een aantal mensen letterlijk mee op pad genomen en sommige van hun verhalen zijn ook te lezen op mijn facebookpagina. Het is mooi om te zien hoe iedereen er weer wat anders uithaalt voor zichzelf en er zo ontstaat wat nodig is op dat moment. De synchroniciteit waarmee de natuur je blijft verrassen zorgt regelmatig voor humoristische taferelen en/of kippenvelmomenten. Ik leer er zelf ook elke keer weer wat van. Zelf ben ik nog volop in ontwikkeling om als NatuurSpiegeloog stapje voor stapje te laten ontstaan wat aansluit op wie ik in wezen ben. Het is een mooie ontdekkingstocht. In juni 2020 heb ik mijn certificaat Intuïtie Coach behaald en voel dat het tijd is voor de volgende stap om verder te ontwikkelen en me nog meer zichtbaar te maken voor de buitenwereld en ook mensen wat te kunnen brengen met wat ik hierin te geven heb.  In dit proces werd NatuurSpiegeloog voor mij een meer passende naam. Het refereert zowel naar mijn achtergrond als psycholoog, verbondenheid met (je) natuur alsook de natuurspiegels die je inzichten kunnen geven als je er oog voor hebt. Mocht je nieuwsgierig zijn wat je hierbij kan verwachten, kijk dan op mijn facebookpagina. 

NatuurSpiegeloog - 14:32:19 @ Over NatuurSpiegeloog | Een opmerking toevoegen


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
LinkedIn