Voel weer de verbinding met jezelf!  
Intuïtieve psychologische sessies met de natuur als spiegel | Natuurcoaching

 

Blogs


 


Wil je weten wat NatuurSpiegeloog Sessies voor jou kunnen betekenen?


Plan een gratis afstemsessie in.

 

08.12.2022

HOE JE DE WINTERPERIODE VÓÓR JE KAN LATEN WERKEN

Sapstromen en groei van bomen komen tot stilstand, zaden liggen onder de grond te wachten, dieren trekken zich terug, gebruiken minder energie of gaan in winterslaap, de donkere nachten worden steeds langer…

Laten We Verliefd Worden Instagram Post.pngDe winter staat nu toch echt voor de deur en dat betekent letterlijk een lichtpuntje! De dagen gaan namelijk weer langer worden! 21 December is de winterzonnewende en de kortste dag van het jaar. En hoewel de koudste dagen nog moeten komen is het toch elke dag iets langer licht en is daarmee de start richting de lente ingezet! Al zullen we nog wel wat geduld moeten hebben…

Heb je daar wat moeite mee? Lees dan even verder hoe je deze periode op een andere manier kan gaan bekijken en ervaren.

We zullen nu eenmaal eerst door de koude, gure, natte, wisselvallige, donkere, korte dagen van het jaar moeten gaan om uiteindelijk weer in de lenteperiode te kunnen komen. Je kan de winter niet overslaan (tenminste niet als je in Nederland blijft 😉). Alles in de natuur bestaat immers uit cycli; uit een kringloop die zich steeds weer herhaalt.

Elk seizoen heeft zo haar eigen kwaliteit, kracht, energie en specifieke kenmerken. En vanuit deze seizoensdynamiek bekeken, kan je ook de natuurlijke beweging ervan in je eigen leven leren zien, ervaren en meebewegen met de natuurlijke stroom: ‘go with the flow’. Wij veranderen en ontwikkelen immers ook voortdurend als je bijvoorbeeld een nieuwe stap zet (lente) of er is sprake van succes en hoogtepunten in je leven (zomer). Misschien ben je toe aan iets los te laten of te transformeren (herfst) of is het tijd om iets af te ronden en de balans op te maken (winter). Door op deze manier te kijken kan het je vertrouwen geven dat als je nu in een donkere periode zit er ook weer een tijd aanbreekt van een nieuw begin met lichtpuntjes, groei en nieuwe kansen…

HOE BENUT JE DE ENERGIE EN KRACHT VAN DE WINTER?

De winter is een tijd van verstilling, rust, terugtrekken, pas op de plaats maken, bezinning, verdieping, krachten verzamelen, energie besparen, naar je kern gaan, balans opmaken.

Wanneer je nu door de natuur wandelt of in je tuin bent zie je dat veel bovengronds aan het afsterven is, de bomen en planten zijn vaak kaal, geuren zijn minder intens, er zijn minder dieren die van zich laten horen en een sneeuwlandschap dempt het geluid nog eens extra… Er is een verplichte rusttijd waarin verborgen levensprocessen ervoor zorgen dat er weer nieuwe krachten ontstaan.

Dus je kan je gerust ongegeneerd onder een dekentje op de bank terugtrekken of voor jezelf een hutje op de hei huren en bij een haardvuur wegdommelen of een lange wandeling in de natuur maken om alles even de boel de boel laten om eens echt tot rust te komen, energie te sparen, krachten op te doen en zodoende ruimte te creëren voor het ontstaan van iets nieuws. Je hoeft even niets…

De winter is ook een tijd van het niet weten en niet doen en dingen maar gewoon laten. In het vertrouwen dat er vanzelf wel weer iets aan actie of idee boven de grond zal komen.

En hoewel het misschien in deze tijd waarin hard werken de norm is en je altijd het gevoel hebt dat je maar door moet blijven gaan tegenstrijdig kan voelen om dan juist te kiezen voor rust en terugtrekken, is dit als je naar de natuur kijkt juist de manier om zonder jezelf geweld aan te doen te kunnen groeien. In de winter liggen de zaden diep verscholen onder de aarde en gebeurt er ogenschijnlijk niets….echter wordt er volop voorbereid op de naderende lente waarin de zaden kunnen gaan ontkiemen. Zo ook bij jou!

SPIEGEL VAN DE WINTER VOOR JE DAGELIJKS LEVEN

Winter is de tijd om de balans op te maken, je te bezinnen waar je Nu in het leven staat en hoe je verder wilt. Sta hier eens bij stil:
Waar ben je tevreden over als je terugblikt op het afgelopen jaar en wat had je graag anders gezien op het gebied van werk, relatie, je persoonlijk leven of wat anders?
Wat heeft het je gebracht, welke lessen heb je geleerd en welke conclusies kun je daaruit trekken?
Wat kan je achter je laten en wat wil je evt meenemen?
Waar ben je trots op jezelf en waar wil je jezelf “vergeven” voor zogenaamde “fouten” die je hebt gemaakt, voor zaken die wellicht anders of beter hadden gekund.
Kun je dankbaar zijn voor ál je ervaringen, zowel de lichte als de donkere en deze met liefdevolle aandacht omarmen en warmte geven.

De winter nodigt je uit om je eigen Licht te laten schijnen op alle ervaringen in het afgelopen jaar en van daaruit weer vooruit te blikken wat je in de nieuwe jaarcyclus aan zaden wilt planten.

Ik wens je een inspirerende winterperiode toe!

💚💚💚groet,

Maartje

Bronnen: handouts Coachingspraktijk Spiegeling (Mirjam Bossink), Boek ‘Natuur werkt’ (Judith Zadoks, Tini v.d. Wetering)

NatuurSpiegeloog - 18:44:26 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen. 
 
 
 
E-mailen
Bellen
LinkedIn